Sauvignon

Odrůda je známá zejména pod jejím světovým označení „Sauvignon blanc“. Je neznámého původu, ale dlouhou dobu se pěstuje ve Francii, kde již v 17. století byly popsány dvě formy: Sauvignon žlutý a Sauvignon zelený. Z Francie se rozšířila po celé Evropě a doputovala i k nám.

Sauvignon je poměrně náročný, vyžaduje vynikající lokalitu, která potom zvýrazňuje aromatický a chuťový charakter odrůdy. Ideální jsou svahovité pozemky s dostatkem sluníčka, vykompenzovaným chladnějšími periodami během dne. Půdu má raději sušší, propustnou, písčito- hlinitou. V České republice se pěstuje Sauvignon ve vinařské podoblasti Velkopavlovické , odkud si přímo z Velkých Bílovic dovážíme hrozny ke zpracování.

Sauvignon dosahuje vysoké zralosti hroznu v současném teplejším počasí, sluníčko mu vyhovuje, ale jen za předpokladu nepříliš reduktivního odlisťování. Pak lze získat aromatické , plné víno s minerální příchutí. Z počátku s tóny černého rybízu a angreštu , které při pozdějším zrání přecházejí do vůně zralých broskví. Vino má lehce zelenožlutou barvu, ve vůni i chuti cítíme kořenitost, umocněnou svěží kyselinkou s příjemným dlouhým dozvukem. Vino je vhodné k archivaci, čím déle leží , tím je zajímavější aroma i chuť.

Vypozorovali jsme citlivost Sauvignonu na jednotlivé fáze měsíce. Chuť i aroma se v průběhu fází neustále mění. Poznáte, jen když vyzkoušíte.

Svěží, lehký, suchý Sauvignon lze použít jako aperitiv, který hasí žízeň a současně vybízí chuťové pohárky k dalšímu chodu. Dobře se snoubí s chřestem, kozími sýry či studenými předkrmy. Výborným společníkem je k výrazně upraveným rybím pokrmům či uzené rybě. Plnější, zralá vína lze kombinovat se sladkými dezerty.

Ampelografická charakteristik

List je malý až středně velký, tvar čepele je okrouhlý tří- až pětilaločnatý s hlubokými bočními výkroji. Řapíkový výkroj je lyrovitý, většinou lehce překrytý. Podzimní barva listů je žlutá.

Hrozen je malý až střední, válcovitý, většinou při základu třapiny s křidélkem. Uspořádání bobulí v hroznech je velmi husté. Bobule je malá až střední, v hustých hroznech je často deformovaná. Slupka je pevná, na povrchu ojíněn, žlutozelená s hnědými tečkami.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Pro objednání vína nás kontaktujte pomocí