Rulandské modré

Rulandské modré (Pinot noir) je velmi stará odrůda. První zmínka o odrůdách Pinot je přibližně z roku 1300. Z Francie se odrůda rozšířila po celé Evropě a k nám ji nechal přivézt císař Karel IV. V současné době jsou největší výsadby v podoblasti Velkopavlovické a přímo z Velkých Bílovic si dovážíme kvalitní hrozny k dalšímu zpracování.
Rulanda modrá má vysoké požadavky na stanoviště. Potřebuje hodně sluníčka a tepla. Vyhovuje ji půda hlinitopísčitá, lehká štěrkovitá až vápenitá.

Pro toto víno je typická světle rubínová až cihlově červená barva. Odrůda dává velmi kvalitní plné víno, sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Ve vůni i chuti můžeme najít ostružiny, maliny, jahody či švestky a pokud je vino vyzrálé pak i vůni hořícího dřeva, povidla či hořkou čokoládu.

Rulandské modré se hodí k dlouhodobé archivaci neboť delším ležením na láhvi se dosahuje nejvyšší jakosti.

Mladší vína můžeme doporučit k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny či jiného tmavého masa. Hodí se však i k měkkým sýrům s bílou plísní (Camembert, Brie, Hermelín) .Skvělá jsou také k delšímu posezení s malým zákuskem.

Vyzrálá archivní vína lze podávat bez pokrmů, ohromují svojí plností a není třeba je čímkoliv dalším doplňovat.

Ampelografická charakteristik

List je malý až středně velký. Tvar čepele je okrouhlý, třílaločnatý s mělkými horními bočními výkroji, které jsou otevřené.

Hrozen je malý až střední , nejčastěji válcovitého tvaru. Uspořádání boboulí v hroznech je husté. Bobule je malá a kulatá , modrofialová až modročerná, voskovitě ojíněná. Slupka je velmi tenká, dužina je bez zbarvení, řídká, ale plné chuti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Pro objednání vína nás kontaktujte pomocí