Search
Close this search box.

Pálava

Pálava je pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Byla vyšlechtěna Josefem Veverkou a to křížením odrůd Tramin červený a Müller Thurgau. Než byla Pálava zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky uběhlo bezmála 24 let. Přesto a nebo právě proto patří Pálava k velmi oblíbeným odrůdám. Pálava má ráda slunce a proto ji vyhovují jižní až jihozápadní svahy s velmi dobrým osluněním. Půdu vyžaduje hlubokou, záhřevnou a přiměřeně vlhkou. Na dobře zvoleném místě pak dosahuje vynikající aromatické zralosti hroznů.

Pálava poměrně brzo raší a tak se stává, že dostane za uši od pozdních jarních mrazíků. Přesto jde o velmi bujnou odrůdu se silnými úponky. Začíná rašit v první polovině dubna, krásně kvete v červnu a sklízí se až počátkem října.

V současných klimatických podmínkách dosahuje Pálava vysoké vyzrálosti hroznu a tak je třeba bedlivě hlídat správný čas vinobraní, abychom zachovali potřebný podíl kyselinky. Rmut lze krátce macerovat , čímž se uvolní větší množství aromatických látek a víno je mohutnější, plnější s výrazným aroma.

Upřednostňujeme suchá vína a Pálava není výjimkou. Vynikne tak především chuť a jedinečnost odrůdy. Naše Pálava má intenzivní zlatožlutou barvu. Ve vůni vykouzlí obraz jemné bílé růže a v chuti připomene lehkou vanilku, skořici , náznak tropického ovoce s příjemnou medově – kořenitou dochutí. Je suchá, ale i sladká , nahá i oblečená. Je to naše chytrá horákyně 🙂

Podává se podobně jako Tramin k silnějším kořeněným jídlům, ke sladkým úpravám masa nebo pak k jemným ovčím či kozím sýrům, olivám. Je důstojným partnerem ke sladkým dezertům a moučníkům.

Ampelografická charakteristik

List je středně velký, pětilaločnatý s mělkými výkrojky. Řapíkový výkrojek je uzavřený bez průsvitu.

Hrozen je středně velký, kuželovitý s křidélky u základu třapiny, středně hustý. Bobule je středně velká, kulovitá , světle červenošedá . Její slupka je pevná, dužina bez zbarvení, šťavnatá, aromatická s plnou kořenitou chutí.

Pro objednání vína nás kontaktujte pomocí