Cabernet Moravia

Moštová  odrůda vinné révy  (Vitis vinifera), která byla vyšlechtěná v České republice  Lubomírem Glosem z Moravské Nové vsi  a jde o křížence odrůd  Cabernet Franc a Zweigeltrebe.

Cabernet Moravia je velmi vitální a plodná odrůda. Má rád dostatek sluníčka a tepla. Dozrává později, tak v druhé polovině října a sbíráme ho  jako jednu z posledních odrůd.

Vyhovuje mu hlinitá až hlinitopísčitá půda, která se právě v naší lokalitě vyskytuje. Cabernetu sluší dubový sud.

Víno vyrobené z dobře vyzrálých hroznu má  tmavě granátovou barvu s jemným kabernetovým tónem černého rybízu v chuti i vůni, kterou doplňuje aroma višňové či třešňové marmelády. Víno je plné s dlouhou dochutí a v ústech působí  sametově. Zráním vína se stupňuje jeho plnost a harmonie.

Víno je vhodné podávat  k voňavým kořeněným jídlům, tmavému masu či uzenému masu. Ze sýrů bychom doporučili měkké  s bílou plísní jako Camembert, Hermelín, Brie . Dále pak sýry holandského typu jako je  Gouda, Maasdammer či Eidam.

Ampelografická charakteristik

List je velký, kruhovitého tvaru, tmavozelený. Tvarem členitý  tří až pětilaločnatý s výraznějšími horními výkrojky.

Hrozen je velký, kuželovitý s křidélky u základu třapiny. Uspořádání bobulí v hroznu je většinou husté. Bobule je středně velká, modročervené barvy. Dužina bobule je šťavnatá, chuť slupky a dužiny je aromatická.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Pro objednání vína nás kontaktujte pomocí